Σαντορίνη - Το καλύτερο μπαλκόνι του κόσμου

Μπορεί η καταστροφική μανία της φύσης να δημιουργήσει ένα τοπίο ασύλληπτης ομορφιάς;
Μπορεί η ανθρώπινη δύναμη να αψηφήσει τον κίνδυνο και να δημιουργήσει αριστουργήματα κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη του εφήμερου;
Η Σαντορίνη δίνει την απάντηση και στα δύο ερωτήματα και είναι αποστομωτικά καταφατική.

Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε προσδοκία. Όσα ταξιδιωτικά αφιερώματα κι αν έχεις διαβάσει, όσες συγκλονιστικές φωτογραφίες κι αν έχεις δει, η πρώτη φορά που θα δεις μετά ίδια σου τα μάτια το θέαμα των οικισμών που αστράφτουν κάτω από το ελληνικό φως στο χείλος της καλντέρας σαν αφρός πάνω σε παγωμένο κύμα λάβας θα σε αφήσει άναυδο.

Όσα όμορφα νησιά κι αν έχει η Ελλάδα, το πιο εντυπωσιακό, το πιο φαντασμαγορικό είναι αυτή η ''κόρη του ηφαιστείου'' η Σαντορίνη.

Πέρα από τη μοναδική ομορφιά της καλντέρας, αυτού του γιγάντιου''καζανιού''όπου στην κορυφή των τοιχωμάτων του απλώνονται μερικά από τα λαμπρότερα έργα τέχνης της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, το νησί προσφέρει ιστορία, αρχαιολογικό και γεωλογικό ενδιαφέρον, μύθους και θρύλους, έθιμα και παραδόσεις, γιορτές και πανηγύρια.

Το όνομά της η Σαντορίνη το πήρε από την εκκλησία της Αγ. Ειρήνης που βρίσκεται στη ''μύτη της Θηρασιάς'' τη Ρίβα.
Την βάπτισαν, οι Βενετσιάνοι θαλασσοπόροι, μια και αυτή την εκκλησία πρωτοαντίκρυσαν στα δεξιά τους λίγο πριν μπουν στην καλντέρα από το βοριά.