Μουσεία

Μουσεία της Σαντορίνης

Ναυτικό Μουσείο της Οίας

Αυτό το ξεχωριστό ναυτικό μουσείο είναι ένα από τα λιγοστά στο χώρο του Αιγαίου και βρίσκεται στην Οία. Με ένα μεγάλο όγκο υλικού προσπαθεί να περιγράψει την ναυτική ιστορία της Σαντορίνης. Ειδικά κατά την διάρκεια της μεγάλης ακμής της τον 19ο αιώνα.

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

Ένα μοναδικό στο είδος του περιφερειακό μουσείο, φιλοξενεί ευρήματα που προέρχονται από την ανασκαφή στο Ακρωτήρι και σκιαγραφεί την πορεία της προϊστορικής Θήρας μέσω επιλεγμένων ευρημάτων. Καλύπτεται η πορεία του νησιού από τη νεότερη νεολιθική περίοδο ως την υστεροκυκλαδική, η ακμή του Ακρωτηρίου με επιμέρους ενότητες όπως η αρχιτεκτονική της πόλης, η ανάπτηξη των τεχνών κ. α. Γύψινα εκμαγία επίπλων, είδη οικοσυσκευής, όπλα, σφραγίδες, τοιχογραφίες είναι μερικά από τα αξιόλογα εκθέματα. Το μουσείο βρίσκεται στα Φηρά.

Αρχαιολογικό Μουσείο (Φηρά)

Αν και τα περισσότερα ευρήματα από τις ανασκαφές του Ακρωτηρίου βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φηρών εκτίθενται ευρήματα από τισ ανασκαφές του νησιού και ιδιαίτερα της αρχαίας Θήρας. Αξιόλογο έκθεμα είναι μία συλλογή από γεωμετρικά κόκκινα και μαύρα αγγεία του 5ου αι π. Χ. Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν πολλές επιγραφές, προϊστορικά και μινωικά ευρήματα, ελληνιστικά γλυπτά και βυζαντινά καλλιτεχνήματα.

Μουσείο Οίνου Σαντορίνης

Μία μοναδική διαδρομή ιστορίας και οίνου της Σαντορίνης. Το μουσείο βρίσκεται στη περιοχή του Βόθωνα. Η οινοποίηση των κρασιών πραγματοποιείται στο παραδοσιακής αισθητικής και συγχρόνως λειτουργικής υποδομής κτίριο που στεγάζει η μονάδα παραγωγής και το εντυπωσιακό μοναδικό φυσικό υπόσκαφο μουσείο οίνου 6 μέτρων υπό τη γη και μήκους 300 μέτρων, παρουσιάζοντας την ιστορία του κρασιού και τη ζωή του Σαντορινιού αμπελουργού από το 1660 έως το 1950 σε αναπαραστάσεις με κινητά και ακίνητα ομοιώματα και ξενάγηση με ηχητικά εφέ. Στο οινοποιείο επίσης υπάρχει χώρος γευσιγνωσίας για τους επισκέπτες όπου μπορούν έτσι να γνωρίσουν από κοντά τα ποιοτικά κρασιά της Σαντορίνης.